donderdag 26 april 2012

Humphrey Lyttelton - Bad Penny Blues (1956)
De piano riff van “Bad Penny Blues” van Humphrey Lyttelton, gespeeld door Johnny Parker, inspireerde Paul McCartney voor zijn “Lady Madonna”.

“Bad Penny Blues” (opgenomen in London op 20 april 1956 met Joe Meek achter de opnameknoppen) was het eerste Britse jazz-nummer dat in het Verenigd Koninkrijk de top 20 wist te bereiken . Lyttleton, een jazz-traditionalist, hield niet van het lied.

De aristocratische Lyttelton (23 Mei 1921 – 25 April 2008) was een kleurrijk figuur. Naast jazz bestonden er voor hem nog een groot aantal andere dingen. Zo was hij bijvoorbeeld ook cartoonist voor de Daily Mail.

Op school speelde hij in een band. De trompet was zijn constante metgezel. Tijdens de oorlog landde hij op het strand Salerno tijdens Operatie Avalanche met het geweer in de ene hand en trompet in de andere. Op VE Day werd hij gefilmd door de BBC bij het vieren van de nederlaag van nazi-Duitsland zittend op een kruiwagen spelend op zijn trompet.

Hij presenteerde gedurende  40 jaar een jazz-programma op BBC-radio.  Hij presenteerde ook een  radio comedy quiz op de BBC “I’m Sorry, I Haven’t Got A Clue” . Een van zijn vervangers  na zijn overlijden was de prachtige Stephen Fry.


 

McCartney zegt dat de piano op Lady Madonna in feite geïnspireerd was op Fats Domino, wiens vocale stijl hij ook geprobeerd had om te imiteren.

Fats zou het nummer trouwens een paar jaren later zelf opnemen.Humphrey Lyttelton - Bad Penny BluesThe Beatles - Lady MadonnaFats Domino - Lady MadonnaGeen opmerkingen:

Een reactie posten